Er wordt tegenwoordig veel gesproken over artificiële intelligentie in videoproductie. Videoproductie is een complex proces dat heel veel verschillende actoren en expertises met mekaar verweeft. Verschillende talenten moeten samenwerken om samen een kwaliteitsproduct te kunnen maken.
Van producers, regisseurs en camera operators tot tekenaars, motion designers en videomonteurs. In Hollywood zijn er zelfs specialisten die niets anders doen dan rotoscoping en matchmoving. De techniek waarbij een camerabeweging digitaal wordt nagemaakt om speciale effecten te kunnen toevoegen.
Artificiële Intelligentie in videoproductie lijkt zich echter snel tussen die verschillende skillsets te gaan wurmen. Veel creatieve professionals kijken reikhalzend uit naar de komende ontwikkelingen in artificiële intelligentie. Maar de stille meerderheid zit mogelijk vooral met angst en vragen. Worden ze binnenkort vervangen door algoritmes en slimme toepassingen die met hun werk aan de haal gaat?
Elimineren van bandwerk in filmproductie
We hebben deze problematiek al eens eerder gezien. Televisie- en filmproducenten zoals Disney en Fox het opvul- en kleurwerk richting Zuid-Korea stuwden. Al in 1996 werd de laatste animatiefase van The Simpsons aan een Koreaans bedrijf uitbesteed. Het meer creatieve werk zoals het maken van de verhalen, de storyboarding en de keyframes bleef dan wel dichter bij huis. Ook het animeren van de Simpsons Movie gebeurde in Zuid-Korea.
En net zoals nu schreeuwden de creatieve professionals moord en brand. Heel wat productie-uren werden op die manier naar het buitenland verscheept ten behoeve van het kostenplaatje. Veel mensen binnen de sector vreesden voor hun job.
De impact op videoproductie
AI wordt tegenwoordig op heel wat verschillende aspecten van de videoproductie toegepast. Hier volgen enkele voorbeelden van artificiële intelligentie in videoproductie.
Scenarioschrijven
Op basis van de voorkeuren van de gebruiker en de context van de situatie schrijft AI-videoscripts. De technologie is nog niet zo ver ontwikkeld, maar het heeft wel heel veel potentieel voor de pre-productiefase.
Storyboarding
Storyboard animaties kunnen worden gefaciliteerd met AI. Een computer leest het script en maakt zelf het storyboard. Het systeem is nog niet perfect en heeft veel sturing nodig, maar met meer data kan dit nog verbeteren. AI kan ook meer realistisch ogende afbeeldingen maken op basis van tekstuele input en technische data zoals focale afstand en belichtingsvoorwaarden. Het kan heel wat filmmakers helpen om hun verhaal aan de studio’s te verkopen!
Voice Overs
Artificiële intelligentie slaagt er ook in om op basis van tekst meer en meer geloofwaardige gesproken tekst te creëren. Als man en als vrouw, en dat in een stijgend aantal verschillende talen en stemtimbres. Ook in het Nederlands! Het zal voor het ongeoefende oor meer en meer moeilijk worden om een computergemaakte voice-over te onderscheiden van een echte vertelstem. De robotische stemmen uit sci-fi films zijn al lang verleden tijd.
Real-time character animatie
Motion capture en AI gaan goed samen. Op basis van opnames van acteurs en de bewegingen van hun lichaam, kan de computer die bewegingen meteen vertalen naar een geanimeerd 3D-model. Regie hoeft niet meer te wachten op de render resultaten. Maar animaties zien er zo meteen ook een pak meer realistisch uit.
Videomontage
Intelligente montagetools kiezen tegenwoordig zelf de leukste beelden en de meest passende flitsende overgangen. Dat scheelt heel wat in post-productietijd! Ideaal voor strakke deadlines wanneer een aftermovie van een event snel moet worden gepubliceerd. Ook beeld- en audiosynchronisatie heeft tegenwoordig geen manuele arbeid meer nodig. Heel wat monteurs zijn daar dankbaar voor.
Rotoscoping
Wat vroeger een gespecialiseerd maar heel monotoon werkje was, was het beeld per beeld natekenen van een personage om een deel van het beeld te kunnen vervangen door iets anders. Dit wordt nu door AI overgenomen. Wat dacht je ervan om 1 beeld uit een shot na te maken als een schilderij of tekening. AI rekent dan alle andere beelden uit in dezelfde stijl.
Cameratracking
AI staat toe om camerabewegingen na te bootsen en toe te passen op een virtuele camera. Zo kunnen speciale effecten beter integreren in het bestaande beeld. Algoritmes helpen ook om mensen, objecten en bewegingen te detecteren in het beeld. Dat kan heel wat voordelen bieden. Een camera die automatisch een persoon kan volgen en dus niet meer bemand moet zijn, bijvoorbeeld. Bedenk je de voordelen bij online webinars of de opname van lezingen. Check bijvoorbeeld wat deze camera allemaal kan!
Evolutie, geen Revolutie
Er zijn dus heel wat voordelen verbonden aan het videoproductieproces. En hoewel heel wat creatives bezorgd zijn om hun job, leert de geschiedenis ons dat innovatie net de eigenschap heeft om voor elke verloren job er 3 bij te creëren. Het zorgt er vooral voor dat bepaalde videotoepassingen een hoop minder tijd en dus budget zullen kosten! En dat zal meer ruimte geven aan échte creativiteit.
Dit alles heeft natuurlijk ook een impact op de videomarketingstrategie van bedrijven! Het inzetten van algoritmes zorgt er vooral voor dat een beschikbaar mediabudget ten volle kan worden besteed aan creatief zijn in plaats van aan bandwerk. Het zal videoproductieprocessen financieel toegankelijker maken voor meer bedrijven. En bedrijfscommunicatie wordt zo een pak meer aantrekkelijk!
Een onverwachte dreiging
Deepfake toepassingen zijn wat ons betreft wél een grote dreiging, maar dan eerder voor portret- en privacy issues. Immers, met voldoende input van een politicus of een professionele spreker zou je een bekend figuur eender wat kunnen laten zeggen. In geluid, maar meer en meer ook op video. De komende jaren verwachten we dat juristen en rechters hier nog hun handen vol mee zullen hebben.
Aan de slag met video
Ben je op zoek naar een partner die je videomarketingbudget optimaal inzet en in balans houdt met je creatieve noden? Neem dan zeker contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!