Storytelling in Corporate Video Marketing

In de wereld van corporate video marketing speelt storytelling een cruciale rol. Maar wat maakt een goed verhaal zo belangrijk voor bedrijfscommunicatie? In onze recente podcastaflevering duiken we samen met Niels Aernouts in dit onderwerp en ontdekken we waarom een goed verhaal het verschil kan maken.

Bekijk de aflevering

Emotie en Informatie: Een Winnende Combinatie

Wanneer we simpelweg informatie gepresenteerd krijgen, is de kans groot dat we deze snel vergeten. Maar voeg je emotie toe aan die informatie, dan blijft deze veel langer hangen. Dit is een van de kernpunten van corporate videomarketing. Film en video zijn bij uitstek mediums waarin emotie kan worden overgebracht, waardoor je boodschap krachtiger en onvergetelijk wordt.

De Psychologie Achter Emotie in Film

Emotie speelt een essentiële rol in hoe we informatie verwerken en onthouden. Psychologisch onderzoek toont aan dat onze hersenen emoties koppelen aan herinneringen, wat betekent dat we ons emotioneel geladen informatie beter herinneren. Films maken gebruik van deze natuurlijke neiging door middel van visuele en auditieve elementen zoals muziek, kleuren, en camerahoeken, die specifieke emoties oproepen.

Bijvoorbeeld, close-up shots kunnen een gevoel van intimiteit en empathie creëren, terwijl wijde shots vaak gevoelens van vrijheid of isolatie oproepen. Muziek kan spanning verhogen of juist een gevoel van rust geven. Deze technieken zorgen ervoor dat de kijker niet alleen de informatie begrijpt, maar deze ook voelt, wat de impact van de boodschap aanzienlijk vergroot.

Het Kuleshov-experiment

Een interessant voorbeeld van hoe film emoties kan manipuleren is het beroemde Kuleshov-experiment, uitgevoerd door de Russische filmmaker Lev Kuleshov in de jaren 1920. In dit experiment werden neutrale gezichtsuitdrukkingen van een acteur afgewisseld met verschillende beelden zoals een kom soep, een meisje in een doodskist en een vrouw op een divan. Het publiek interpreteerde de gezichtsuitdrukking van de acteur anders, afhankelijk van het beeld waarmee het werd gecombineerd: honger, verdriet of verlangen. Dit experiment toonde aan hoe montage en context de interpretatie en emotionele reactie van het publiek kunnen beïnvloeden. Voor corporate video marketing betekent dit dat de manier waarop beelden worden gecombineerd en gepresenteerd een krachtige invloed kan hebben op hoe de boodschap wordt ontvangen en onthouden. Het vertelt veel over het belang van storytelling in corporate video.

Contact Banner

Ken Je Publiek

Een ander belangrijk aspect van effectieve storytelling in bedrijfscommunicatie is het kennen van je publiek. Marktonderzoek speelt hierbij een essentiële rol. Je moet weten voor wie je je video’s maakt, wat hun behoeften en interesses zijn. Dit stelt je in staat om je verhaal op een manier te vertellen die resoneert met je doelgroep. Met andere woorden: vertel over wat je doelgroep interessant vindt!

Communiceren met een Technisch Publiek

Hoe communiceer je als creatief professional met een technisch publiek, zoals ingenieurs? Het is belangrijk om je te verdiepen in hun wereld en voldoende kennis op te doen om geloofwaardige en relevante verhalen te kunnen vertellen. Dit betekent soms dat je zelf een soort van opleiding moet volgen om de terminologie en context van je doelgroep te begrijpen. Feiten en cijfers trekken ook makkelijk de aandacht van een technisch publiek. Zo kan je hun betrokkenheid aanhouden doorheen je verhaal.

Banner videohack

Praktijkvoorbeelden en Tips

  • Volg opleidingen: Wees als filmmaker niet schuw om opleidingen te volgen. Het leert je de taal van je doelpubliek spreken en beter overleggen met een opdrachtgever.
  • Toon verschillende standpunten: Durf om je onderwerp vanuit verschillende standpunten te tonen. Dit maakt je onderwerp interessant en houdt de kijker scherp en geëngageerd.
  • Wees duidelijk vanaf het begin: Een creatief verhaal begint al vanaf de eerste seconde. Wees vanaf het begin duidelijk en consequent in je vertelling zodat je kijker vanaf het begin weet waarover het gaat. Zeker op sociale media is dit van belang.
  • Gebruik visuals: Wees visueel, een beeld zegt meer dan duizend woorden. Krijg je je concept niet uitgelegd aan een opdrachtgever? Gebruik dan een schets! Dit helpt je om meer waardevolle feedback te geven en te krijgen.

Conclusie

Storytelling is een krachtig instrument in corporate video marketing. Het voegt emotie toe aan informatie, waardoor je boodschap blijft hangen bij je publiek. Door je publiek goed te kennen en je in te leven in hun wereld, kun je verhalen vertellen die echt impact maken. Luister naar onze volledige podcastaflevering voor meer inzichten en tips over hoe je storytelling kunt inzetten voor effectieve bedrijfscommunicatie.

Contact Banner

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

READY TO START A PROJECT?

Duigemhofstraat 101, 3020 Herent, België
+32 (0) 478 807 007 (NIKO : SALES)
+32 (0) 498 624 208 (BRECHT : CREATIVE)
+32 (0)16 88 74 84 | info@epicframe.be

Leave a Reply

Top