De geschiedenis van TikTok: Van Douyin tot Wereldwijd Fenomeen

In de wereld van sociale media komt er niet vaak een nieuwkomer die binnen korte tijd de gevestigde giganten zoals Facebook, YouTube en Instagram uitdaagt. TikTok is een van die uitzonderingen. In deze blogpost verkennen we de fascinerende reis van TikTok, van zijn oorsprong als Douyin in China tot zijn huidige status als een wereldwijd fenomeen met honderden miljoenen gebruikers.

De Geboorte van TikTok

TikTok, eigendom van het Chinese technologiebedrijf ByteDance, werd officieel gelanceerd in 2017. Oorspronkelijk begon het allemaal met Douyin, de Chinese versie van de app, die al snel een enorme populariteit verwierf in China. Binnen slechts 200 dagen na de lancering had Douyin 100 miljoen gebruikers en genereerde het dagelijks 1 miljard views.

De Internationale Doorbraak

Om een wereldwijd publiek te bereiken, lanceerde ByteDance TikTok als de internationale versie van Douyin. In hetzelfde jaar nam ByteDance Musical.ly over, een app die vooral populair was onder tieners voor het maken van lip-sync video’s. Hoewel Musical.ly slechts 200 miljoen gebruikers had, waren deze gebruikers uiterst actief en betrokken, wat een belangrijke factor was voor de snelle groei in de geschiedenis van TikTok.

Banner videohack

Explosieve Groei

In 2018 werd TikTok de meest gedownloade app op zowel de App Store als de Google Play Store. Deze explosieve groei zette zich voort met strategische samenwerkingen met grote muzieklabels zoals Sony Music en Warner Music. Echter, zoals vaak het geval is in de snelle wereld van technologie, kwam TikTok ook uitdagingen tegen. Muzieklicenties werden een probleem, wat resulteerde in veel gemute video’s op het platform.

Innovaties en Toekomstperspectieven

TikTok blijft innoveren. In 2023 introduceerde het platform een e-shop waarmee gebruikers direct producten kunnen kopen en verkopen binnen de app. Deze stap markeert een nieuwe fase in de evolutie van TikTok, waarbij het niet alleen een sociale media-platform is, maar ook een marktplaats.

Conclusie

De geschiedenis van TikTok van een eenvoudige lip-sync app naar een wereldwijd fenomeen is niets minder dan indrukwekkend. Met honderden miljoenen gebruikers en een constante stroom van nieuwe functies en innovaties, lijkt TikTok nog maar net begonnen te zijn. Wil je meer weten over de opkomst van TikTok en andere interessante inzichten? Luister dan naar onze volledige podcastaflevering en abonneer je om op de hoogte te blijven van onze nieuwste content.

Contact Banner

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

READY TO START A PROJECT?

Duigemhofstraat 101, 3020 Herent, België
+32 (0) 478 807 007 (NIKO : SALES)
+32 (0) 498 624 208 (BRECHT : CREATIVE)
+32 (0)16 88 74 84 | info@epicframe.be

Leave a Reply

Top