EPIC CASE – SINT-VINCENTIUS: VIDEO VOOR EEN VZW

Organisaties in de non-profitsector ontsnappen er niet aan. Video is ook voor hen een cruciale manier om in contact te komen met zowel stakeholders, medewerkers als de einddoelgroep. Uiteraard afhankelijk van de communicatiedoelstellingen. Video voor een vzw is echter niet onmogelijk.

“Diane Swinnen, bestuurslid van VZW Sint-Vincentius Limburg, kwam naar ons toe met de vraag om een ‘korte video’ te maken voor hun jubileumconferentie van ongeveer 15 minuten,” steekt Videostrateeg Brecht Wouters van wal, “en voor een conferentie met live publiek kan een video van die lengte nog wel werken, maar ik zag nog andere mogelijkheden.”

Na een korte sparsessie werd duidelijk dat er meer doelstellingen waren waar deze video een rol zou kunnen spelen. Het bekendmaken van initiatieven op sociale media, bijvoorbeeld. Maar ook het bereiken en warm maken van nieuwe en jonge vrijwilligers was een torenhoge nood van het bestuur. En dan is video het middel bij uitstek om visibiliteit en betrokkenheid te creëren. De mensen van Sint-Vincentius waren dan ook klaar om er meteen in te vliegen!

De boodschap splitsen in korte delen

De eerste opdracht die Diane en co mee naar huis kregen was om de overkoepelende opdracht op te delen in verschillende verhalen. Niet alleen kan je zo de betrokkenheid bij het publiek tijdens een lezing of conferentie verhogen en langer aanhouden, maar zo kan je ook breder inzetten op online media zoals website en social media.

“We wisten niet zo goed hoe we dit moesten aanpakken,” geeft Diane Swinnen, lid van de raad van bestuur van Sint-Vincentius, grif toe, “maar je ziet die opnames organisch groeien en dat is een heel mooi proces om mee te maken.”

“Je ziet die opnames organisch groeien, en dat is een heel mooi proces om mee te maken.”

Diane Swinnen, Bestuurslid Sint-Vincentius Limburg

In de plaats van 1 lange video kozen we er dus voor om verschillende initiatieven elk een eigen video te geven. Deze aanpak had geen impact op de opnametijd, maar staat toe om op elk van de verschillende websites een video toe te voegen. Zo is video voor een VZW goed voor SEO, maar ook voor de betrokkenheid met de partners. Daarnaast maakten we ook korte videosnippets voor sociale media, maar dan met een aangepaste call-to-action die oproept om ook vrijwilliger te worden.

Video bereikt makkelijk de doelgroep

Tijdens de sparsessie kwam Brecht ook tot een aantal inzichten over de doelgroep. “Sint-Vincentius is een organisatie die zich vooral richt op mensen met een kwetsbare achtergrond. En als zij niet weten wat de organisatie doet, kunnen ze ook niet om hulp vragen,” analyseert hij, “sociale media staan toe om gericht zichtbaar te zijn bij hen, op een discrete manier. Regelmatig in de kijker lopen verlaagt ook de drempel om in contact te komen. En dat is wat Sint-Vincentius nodig heeft.”

“Regelmatig in de kijker lopen verlaagt de drempel bij je doelpubliek om in contact met je te komen.”

Brecht Wouters, Videostrateeg Epic Frame

Die initiatieven zijn dan ook echt op maat van de doelgroep gemaakt, dus het is belangrijk dat ze zelf kunnen inschatten en ervaren hoe dit voor hen een meerwaarde kan betekenen. Zo komt men sneller tot actie. Video is bovendien makkelijk deelbaar. Iedereen heeft verschillende mensen met een kwetsbare achtergrond binnen de nauwe kennissenkring. Men kan op die manier hun vriend of vriendin helpen door hen de video te tonen.

De boodschap aanpassen aan het doel

We analyseerden dat de uiteindelijke doelgroep voornamelijk via Facebook en Instagram kon worden bereikt. Maar partners uit de bedrijfswereld kunnen met specifieke boodschappen getriggerd worden op Linkedin.

We kozen er daarom voor om de korte videoboodschappen, maar ook de langere reportages, in verschillende beeldformaten te maken. Niet alleen zorgt het voor short form video’s die tegenwoordig meer en meer aan belang winnen, maar het stelt ook in staat om meer frequent met video te gaan communiceren. En dat is goed voor de algoritmes van de sociale mediaplatforms.

Contact Banner

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

Strategische ondersteuning

“Met video werken betekende voor ons om uit onze comfortzone te moeten stappen. Het was fijn om door Brecht en zijn team gedragen te worden,” besluit Diane, “Niet alleen tijdens het productieproces, maar vooral ook tijdens de voorbereiding. We hebben veel meer gekregen dan we uiteindelijk hebben gevraagd.”

En ook Stef Vandebroek, voorzitter van Sint-Vincentius Limburg, was heel tevreden over onze samenwerking. “Uiteindelijk is de inzet van Epic Frame naar ons toe vrij groot geweest, groter dan we verwachtten,” stelde Stef dankbaar vast.

Kamp je als VZW, NGO of organisatie in de non-profitsector met een beperkt communnicatiebudget maar wil je toch met video aan de slag? Laat het ons weten en we helpen je graag verder met video voor je VZW!

Bekijk zeker ook het verhaal achter de video van Sint-Vincentius in onze Epic Story.

Contact Banner

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

READY TO START A PROJECT?

Duigemhofstraat 101, 3020 Herent, België
+32 (0) 478 807 007 (NIKO : SALES)
+32 (0) 498 624 208 (BRECHT : CREATIVE)
+32 (0)16 88 74 84 | info@epicframe.be

Leave a Reply

Top