FOODMARKETING EN VIDEO – HET JUISTE PLATFORM OM JOUW FOODCONCEPT TE DOEN VLAMMEN! (DEEL 2)

In een eerdere blog doken we al even dieper in de fantastische match die ontstaan is in foodmarketing. Restaurants en voedselproducenten kunnen vandaag met de hulp van video van hun producten hele belevingen maken. In deze blog overlopen we de beste platforms om jouw producten met video het hardst te laten vlammen.

Foodmarketing en video: kies het juiste platform

1. Branded content

Het is niet altijd nodig om big budget videos in te zetten om grote resultaten te zien. Door regelmatig te posten op je verschillende kanalen kan je je merk een echte persoonlijkheid geven.

Je kan B2H oftewel business-to-human werken om jezelf sterk te positioneren in het hoofd van de consument. Juiste “human content” kan sterke resultaten opleveren. 92% van mobiele kijkers deelt geregeld videos (Hubspot). Als jouw video aanslaat bij de doelgroep, heb je een grote kans op een groot bereik.

Een goed voorbeeld van branded content done right is de website Epicurious.

Op hun website zijn recepten, menu’s, adviezen,… terug te vinden. Een groot deel van hun bekendheid hebben ze te danken aan hun YouTube kanaal.

Door ludieke videoseries zoals “Pro Chef & Home Cook Swap Ingredients”  hebben ze maar liefst 4.1 miljoen subscribers en met hun meest bekeken video, die meer dan 49 miljoen views telt, zijn ze één van de meest gekende websites van de sector.

2. YouTube advertenties

Natuurlijk kun je ook advertenties op social media inzetten. Aangezien YouTube het populairste platform is voor food related content, is het dus ook het ideale platform om op te adverteren. 

De boodschap hier is om rechtstreeks de aandacht te trekken. YouTube statistieken tonen aan dat het zelden gebeurd dat mensen hun advertenties afkijken.

Daarom is het noodzakelijk dat je branding duidelijk te zien is binnen de eerste 5 seconden van je video, anders zal je minimale resultaten halen uit je YouTube campagne en zal je er zelfs geen naambekendheid aan overhouden.

Air Up, een nieuwe Duitse start-up, dat water met geurpods op smaak brengt, gebruikte YouTube advertenties bij hun launch in België en Nederland. Op deze manier is hun bekendheid in een mum van tijd de lucht in gevlogen.

De voeding zelf moet niet persé centraal staan om een goeie food-ad te maken, vaak is het sterker om de mens centraal te zetten in je communicatie. Door onze sterke emotionele connectie met voeding behaal je vaak betere resultaten door in te spelen op de gevoelens rondom voeding dan op de voeding zelf.

De “Share a Coke”-campagne van Coca-Cola is hier een perfect voorbeeld van. De bekende campagne, waarbij de populairste namen van ieder land op de Coca-Cola blikjes en flesjes verschenen, vertelde niets over het product zelf. Het doel van de campagne was om mensen op een unieke en leuke manier samen te brengen via hun product. 

De marketingstunt was een wereldwijd succes die tot de dag van vandaag nog steeds gezien wordt als één van de beste campagnes ooit.

Contact Banner

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

3. Instagram

Instagram is vooral voor restaurants het ideale platform om zichzelf in de kijker te zetten, voedsel gerelateerde content is namelijk razend populair op het platform. Je zal hoogstwaarschijnlijk wel eens stories of posts gezien hebben van gerechten. Vooral bij Millenials en Gen-Z is het posten van voedsel een trend. Als Restaurant kan je hierop inspelen door “insta-worthy” food te maken. Zo kun je op een organische en authentieke manier een groot publiek bereiken. 

Let hier vooral goed op je belichting, gerechten zien er namelijk een stuk aantrekkelijker uit bij warm licht. Maak je beelden dus niet in de keuken zelf maar maak ze eerder in je restaurant voor het beste resultaat.

Maar je kan je producten ook in de kijker zetten door op een creatieve manier om te gaan met je Instagram profiel. Post je eigen gerechten, laat zien hoe je tewerk gaat in de keuken of maak bijvoorbeeld een speciale cocktail. Let wel op, want gebruikers hebben de dag van vandaag een zeer hoge standaard als het aankomt op beeldmateriaal dus je moet sterk focussen op het visuele aspect van je content, niet op het verkopen van je product.

bij Instagram draait het om shareable content maken dat mensen aanspoort om te delen met vrienden of om zelf uit te proberen.

Daarnaast is de story feature ook een heel handige tool om te gebruiken voor je foodmarketing. Zo kan je er bijvoorbeeld zeer gemakkelijk behind the scenes beelden op delen of speciale promoties, communicaties in de kijker mee zetten.

Starbucks gebruikt Instagram op een sterke manier. Ze posten niet alleen mooie productfoto’s en video’s maar daarnaast delen ze vaak user generated content, wat de doelgroep ook weer stimuleert om zelf nòg meer content te gaan maken. Ook posten ze vaak shareable content waar je in de reacties veel gebruikers elkaar in ziet taggen. Ook door geregeld bepaalde werknemers in de kijker te zetten positioneren ze zichzelf als een aantrekkelijk merk.

4. TikTok

Nu je op TikTok niet enkel de jeugd bereikt maar een veel bredere doelgroep, is het video-gefocuste TikTok het ideale platform om aan foodmarketing te doen. Voeding staat in de top 5 van meest populaire content en is een van de meest gedeelde type video op het platform.

TikTok is sterk trend gebaseerd, dit is ook te merken bij de voedsel gerelateerde content. Zo zag Ocean Spray de prijs van hun aandelen bijna verdubbelen na een virale hit van een gebruiker die tijdens het skateboarden genoot van hun cranberry sap. Het kan dus sterk in je voordeel spelen om User-generated content aan te sporen. Door het bedenken van challenges of wedstrijden kan je je brand een stevige boost geven indien er een paar virale hits tussen zitten.

Via de #PlayWithPringles challenge daagde Pringles TikTokkers uit om creatief om te gaan met hun iconische verpakking. De bedoeling was om in de Pringles doos te springen in je pyjama en er terug uit te komen in je party outfit. Zeker in tijden van lockdown werd de challenge gesmaakt op TikTok en al gauw blies de hashtag op. Met meer dan 2 miljoen unieke videos en meer dan 4,5 miljard views werd de challenge een van de beste marketingstunts to date op TikTok.

Maar ook via je eigen content kan je gemakkelijk een breed bereik hebben. Door het maken van shareable content, het gebruiken van populaire en niche hashtags, het gebruiken van populaire sounds of niches en door het sterk opvolgen en gebruiken van trends hebben jouw videos het meeste kans om op de “For you page” te komen en zo mensen te bereiken. Humor is op TikTok altijd een van de beste manieren om gedeeld te worden met andere dus een humoristische swing geven aan je video kan het succes van je videos boosten. 

Chipotle, de Amerikaanse fast-food keten is een van de beste voorbeelden van hoe je TikTok kan gebruiken voor je foodmarketing. Door middel van grappige en relevante campagnes hebben ze vandaag meer dan 1,7 miljoen volgers en hebben ze al meer dan 35 miljoen likes op hun posts gekregen.  Door het volgen van de laatste nieuwe trends blijven de campagnes van Chipotle keer op keer een groot succes.

5. How to videos en influencer marketing

How to videos zijn de gemakkelijkste manier waarop je je product in actie kunt laten zien. Bovendien zijn ze razend populair bij de doelgroep. 

Je kan traditionele recepten maken of juist creatief met je product te werk gaan en het op een onconventionele manier gebruiken. Daarnaast kan je via how to videos ook je positionering versterken.

Door beroep te doen op de juiste influencers kan je je how-to videos nog versterken. Bied je een bepaald niche product aan? Of wil je je doelgroep uitbreiden? Dan is beroep doen op influencers een van de beste opties! Via influencers kun je een heel specifieke doelgroep met authentieke content bereiken.

Met al deze tips kan je je foodmarketing naar het volgende niveau tillen!

Nog nood aan professionele hulp? Neem dan contact op met ons, wij helpen je met plezier verder!

Contact Banner
Contact Banner

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

READY TO START A PROJECT?

Duigemhofstraat 101, 3020 Herent, België
+32 (0) 478 807 007 (NIKO : SALES)
+32 (0) 498 624 208 (BRECHT : CREATIVE)
+32 (0)16 88 74 84 | info@epicframe.be

Leave a Reply

Top