WAAROM KIEZEN VOOR EEN SQUARE FORMAAT VIDEO?

Je hebt het misschien al opgemerkt; tegenwoordig botsen we online meer en meer op het square formaat van video’s. Na het lezen van dit artikel zal je helemaal snappen hoe dat komt!

Alles voor engagement!

Alles draait om interactie: vierkante video’s krijgen namelijk veel meer interactie op sociale media dan liggende video’s. Dit komt grotendeels omdat een vierkante video 78% meer ruimte in beslag neemt op het beeld van je smartphone dan een liggende video. Het springt sneller in het oog bij het scrollen waardoor de kijker meer geneigd is om de video te bekijken. En hoe meer interactie op een video, hoe hoger de views en het bereik worden.

De standaard voor Mobile

Het zal je niet verbazen dat met het square formaat van video dan ook voornamelijk wordt ingespeeld op de doelgroep die mobiel naar video kijkt. Gedaan met het draaien en kantelen van smartphones om het filmpje groot genoeg in beeld te hebben. Met het vierkant formaat kan je ongestoord doorheen de tijdlijn scrollen. Naast Facebook en Twitter, zal ook YouTube alle soorten videoformaten beginnen ondersteunen, zelfs verticaal!

Denk na over je doel

Natuurlijk moet je goed de overweging maken wat je met je video wil bereiken. Wil je vooral op sociale media opvallen en een korte boodschap overbrengen: ga voor vierkant! Wanneer de kijker de content echt wil consumeren of diepgaand informatie wil vergaren, kies je toch nog steeds beter voor het liggend beeld. Vaak is zo’n vierkante video ook een soort van teaser naar een langere video, die dan wel bestaat uit standaardafmetingen. Uiteraard moet er bij de opname rekening gehouden worden met het feit dat de video vierkant zal worden. Anders loop je het risico dat er mensen of voorwerpen worden afgesneden. Een goede tip: kies voor opname in 4K; dan heb je achteraf nog genoeg vrijheid om je compositie te bepalen.

Video anders bekeken

Nog een goede reden voor een square formaat voor video: het is origineel! Er wordt opnieuw creatief omgesprongen met het medium video. Wanneer je een video maakt in vierkant formaat, word je ertoe gedwongen om anders te kijken naar de compositie. Daarnaast blijkt dat de aandacht van de kijker bij een vierkante video sneller naar het onderwerp gaat omdat de video centraler staat en er minder rond is te zien dat kan afleiden. Bij interviews, waar talking heads voornamelijk de hoofdrol spelen, kan dit erg gunstig zijn, maar ook bij kookvideo’s werkt dit enorm goed! Denk maar aan de ongelooflijk populaire video’s van Tasty op Facebook.

READY TO START A PROJECT?

Duigemhofstraat 101, 3020 Herent, België
+32 (0) 478 807 007 (NIKO : SALES)
+32 (0) 498 624 208 (BRECHT : CREATIVE)
+32 (0)16 88 74 84 | info@epicframe.be

Leave a Reply

Top