3 INZICHTEN OVER DE TECHNOLOGISCHE EVOLUTIE VAN VIDEOMARKETING IN 2023

Video en communicatie met bewegend beeld is een technologie dat zich meer en meer veel sneller ontwikkelt! Ook dit jaar zullen enkele evoluties meer en meer hun stempel drukken op videomarketingstrategieën bij bedrijven. Daarom geven we 3 inzichten over de technologische evolutie van video in 2023.

We overlopen wat volgens ons de belangrijkste vooruitzichten zijn die we dit jaar zeker in de gaten moeten houden. Lees zeker verder!

1. AI ondersteunt makers maar vervangt ze niet.

Veel creatieve professionals kijken reikhalzend uit naar de komende ontwikkelingen in artificiële intelligentie. Maar de stille meerderheid zit mogelijk vooral met angst en vragen. Worden ze binnenkort vervangen door algoritmes en slimme toepassingen die met hun werk aan de haal gaat?

We hebben deze problematiek al eens eerder gezien. Animators schreeuwden moord en brand toen mediaproducenten als Disney en Fox het opvul- en kleurwerk richting Korea stuwden. Het meer creatieve werk zoals het maken van de verhalen en de keyframes bleef echter dichter bij huis.

Evolutie, geen revolutie

En nu zien we hoe AI het overneemt van onze creatives, al zien we dat die impact beperkt blijft tot de lastige bandwerktaakjes. Denk dan aan zaken als rotoscoping, het knippen en plakken van eenvoudige aftermovies of het bijpassen van online advertentiecampagnes.

Uiteraard zijn er meer krachtige toepassingen die echt gericht zijn op het creëren van beelden. Zoals deepfake tools die bepaalde figuren alles kunnen laten zeggen wat men maar wil. Of het maken van tekeningen en kunstwerken op basis van tekstuele input. Maar dan nog heb je die creatieve, menselijke input nodig. De AI-evolutie zal er dus vooral voor zorgen dat er méér mensen hun creativiteit kunnen ontplooien.

AI toegepast op bedrijfscommunicatie

En niet alleen de creatievelingen kunnen profiteren van artificiële intelligentie! Het inzetten van algoritmes zorgt er vooral voor dat een beschikbaar mediabudget ten volle kan worden besteed aan creatief zijn in plaats van aan bandwerk. Het zal videoproductieprocessen financieel toegankelijker maken voor meer bedrijven.

Bovendien openen er heel wat mogelijkheden op het gebied van gepersonaliseerde video’s. Niet alleen in de productie ervan, waar je met deepfake makkelijker je contact persoonlijk kan aanspreken zonder het zelf op te nemen, maar ook in het verspreiden van je video’s! Wat dacht je van email marketing met zo’n persoonlijke video, die meteen kan achterhalen hoe je email wordt gelezen en gebruikt? Spannende tijden, zoveel is zeker!

Contact Banner

2. AR en VR zullen zich verder concreet gaan ontwikkelen

Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) zijn allebei verschillende soorten media, die elk op een aparte manier inwerken op de menselijke geest. Waar AR vooral elementen toevoegt aan de bestaande realiteit, creëert VR een hele nieuwe. Stereoscopie is een belangrijke sleutel naar de beleving.

Maar gaan AR en VR uiteindelijk video vervangen als belangrijkste visuele medium? Wijzelf zijn alleszins overtuigd van het tegendeel. Mogelijk zullen brillen, zoals de Wayfarer van Ray Ban, een volgende stap zijn om anders en meer intuïtief met video om te gaan in plaats van het te vervangen.

Wat de toekomst brengt valt nog te bezien, maar meer dan waarschijnlijk wordt het een evolutie op de manier waarop video en andere bewegende beelden worden bekeken. Zo zou AR over een bepaalde tijd de televisie in de huiskamer kunnen vervangen en worden videobeelden zo binnen een AR-bril geprojecteerd op een muur.

Meta neemt het voortouw

Momenteel wordt er dus naarstig gewerkt aan de Metaverse, waar beide technologieën elk hun eigen traject volgen. Een AR-bril zou op termijn zo capabel moeten zijn dat je het gevoel krijgt dat geprojecteerde beelden in de omgeving er écht zijn. Terwijl VR vooral erop zal richten om belevingen te bieden. Als entertainment, maar waarom niet om het gevoel te krijgen écht met je collega’s te vergaderen!

Mark Zuckerberg verwacht niet dat Augmented of Virtual Reality echte menselijke contacten zal vervangen. In een podcast met Joe Rogan vertelt hij dat AR en VR hun hoogtepunt zullen bereiken wanneer je werkelijk het gevoel van een menselijke aanwezigheid kan krijgen terwijl de persoon niet bij je zit.

In elk geval zal dit proces nog jarenlang duren vooraleer die ervaring bij de consument komt. Maar in tussentijd zullen er tal van tussenstappen zijn, en video zal een belangrijk onderdeel worden van zowel AR als VR.

Contact Banner

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

3. Live video en online webinars worden nog belangrijker

Ook vorig jaar kwam deze specifieke trend naar boven. Maar in combinatie met de technische ontwikkelingen, waarbij je niet langer een dure studio nodig hebt om zelf relevante content te kunnen gaan ontwikkelen, zullen organisaties nog meer kunnen gaan inzetten op online live video.

Een ruimte met slechts enkele webcams, een laptop, wat microfoons en een internetaansluiting zijn vaak voldoende om een live webinar op te zetten. Verschillende beschikbare en gratis online platforms doen de rest. 73% van marketeers zien het als een van de belangrijkste manieren om aan effectieve lead generation te doen.

Connectie als belangrijke factor

Het is vooral de mogelijkheid om in interactie te gaan met de spreker die deze vorm van communiceren zo belangrijk zal maken. Zeker nu consumenten én professionals op zoek zijn naar een balans tussen echte menselijke contacten en online ervaringen om afspraken te maken en kennis te delen.

Het is belangrijk om een moderator te voorzien die off-screen met de bezoekers kan omgaan en kan vertalen naar de spreker in beeld. Vragen kunnen verzameld en gefilterd worden, of opmerkingen aangereikt aan de spreker, zodat die er rechtstreeks op kan ingaan. Als je overweegt om zelf met live webinars aan de slag te gaan, lees dan zeker onze blog over de in’s en out’s van webinars!

Contact Banner

En we kunnen helpen naar de toekomst kijken

Vond je deze inzichten waardevol? Lees dan zeker ook onze blog over de belangrijkste videomarketingtrends in 2023 en de meest in het oog springende videomarketingtrends voor sociale media in 2023.

Uiteraard staan we steeds klaar om je videostrategie naar een hoger niveau te tillen! Laat je gegevens achter en we contacteren je zo snel mogelijk voor een gesprek.

Contact Banner

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

READY TO START A PROJECT?

Duigemhofstraat 101, 3020 Herent, België
+32 (0) 478 807 007 (NIKO : SALES)
+32 (0) 498 624 208 (BRECHT : CREATIVE)
+32 (0)16 88 74 84 | info@epicframe.be

Leave a Reply

Top