Marketing in het digitale tijdperk vraagt om meer dan alleen een goed product of dienst; het vraagt om verhalen die resoneren, emotie opwekken en soms zelfs polariseren. In onze nieuwste podcastaflevering verkennen we hoe bedrijven als KPN en Gilette actuele trends in corporate video gebruiken. Ze gaan geen controversiële thema’s uit de weg om hun marketingboodschappen viral te laten gaan. Hieronder delen we de belangrijkste inzichten en voorbeelden uit deze fascinerende discussie.
Viral gaan: Positief en Negatief
Viraal gaan kan positieve en negatieve effecten hebben. Een boodschap kan wijdverspreid worden en veel aandacht trekken, maar het kan ook polariserend werken. KPN’s campagne tegen cyberpesten is een perfect voorbeeld hiervan. Deze campagne was niet alleen actueel, maar ook emotioneel geladen, wat zorgde voor een sterke connectie met het publiek. Maar dus ook heel wat discussie. Op die manier kan een virale video dus ook een negatief effect hebben op de perceptie van je merk. Heel vaak ook onbedoeld.
Trends en Actuele Gebeurtenissen
De kracht van een marketingcampagne ligt vaak in de timing en relevantie. Het inspelen op actuele trends zoals de #metoo-beweging heeft Gilette bijvoorbeeld geholpen om hun boodschap kracht bij te zetten. Hoewel de campagne gemengde reacties opriep, zorgde het wel voor een enorme zichtbaarheid en discussie.
Emotie als Sleutel tot Succes
Emotie vormt de absolute basis vormt voor effectieve storytelling. Zonder emotie blijft een boodschap vlak en grijs. Dit wordt benadrukt door de uitspraak: “If you’re not hated, you’re not loved.” Het roept het idee op dat een campagne die geen enkele emotie oproept, waarschijnlijk niet succesvol zal zijn.
Je kan nog voordat je campagne start gaan aftoetsen wat de emotionele beleving van je publiek op je video zou kunnen zijn. Hoe? Breng een testpubliek samen die niets met de voorbereidingen van je campagne te maken hebben gehad! Toon hen je verhaal en vraag achteraf hoe ze het hebben ervaren in een korte en gevarieerde survey. Laat hen meerkeuzevragen beantwoorden, maar ook open vragen waar je vrij hun feedback vraagt. Focus vooral op de antwoorden die bij meerdere mensen onafhankelijk van elkaar terug lijken te komen.
Controverse en Polarisatie
Hoewel controversiële campagnes riskant kunnen zijn, kunnen ze ook enorm effectief zijn. Het voorbeeld van Budweiser, dat een trans influencer inschakelde, toont hoe polariserende onderwerpen zowel positieve als negatieve reacties kunnen genereren. Dit benadrukt het belang van moed en visie in marketingstrategieën.
Wie niet durft buiten de lijntjes te kleuren, zal waarschijnlijk ook niet in het collectieve geheugen worden opgenomen en verdwijnen in de grijze massa. Daarmee willen we niet zeggen dat je moet polariseren om succesvol te zijn, zeker niet. Maar besef dat je wel grenzen zal moeten opzoeken om je kansen op succes zo hoog mogelijk te houden.
Conclusie
Effectieve corporate communicatie en storytelling gaan verder dan alleen de feiten. Het draait om het raken van een snaar bij het publiek, het opwekken van emoties en het soms durven de kans lopen te polariseren.
Voor bedrijven betekent dit dat ze niet bang moeten zijn om actuele trends in corporate video te omarmen en controversiële onderwerpen aan te snijden, zolang dit op een authentieke en doordachte manier gebeurt die aansluit aan het eigen DNA van de organisatie. Zeker de jonge generatie prikt dwars door de onzin heen!
Wil je meer weten? Bekijk dan de volledige aflevering van onze podcast en abonneer je op ons kanaal voor meer inspirerende gesprekken over marketing en communicatie!
Volg ons via onze social media kanalen.