WAT BEPAALT HET BUDGET VAN EEN ANIMATIEFILM?

Een vraag die heel vaak terugkomt. En waar er nooit één sluitend antwoord over kan gegeven worden. Want wat bepaalt nu precies het budget van een animatiefilm?

Je kan het een beetje vergelijken met de vraag ‘wat kost een auto’? Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden en varianten die een grote rol spelen in het budget. Afhankelijk van wat jouw specifiek wensen zijn, zal het budget dus variëren. Hieronder volgen de 4 belangrijkste factoren die een invloed hebben op de prijs:

Wat bepaalt het budget van een animatiefilm?

SOORT ANIMATIE

Ten eerste moet je beslissen welke soort animatie je voorkeur heeft. Enerzijds zijn er 2D flart art animaties. Het zijn de animatievideo’s die je het vaakst ziet en gebaseerd op tekeningen die nadien geanimeerd worden. Daarin maken we een onderscheid tussen de character animatie,  waar gebruik gemaakt wordt van figuren, en infographic animatie waarbij vooral gebruik gemaakt wordt van cijfers, tekst en objecten. Character animaties zijn complexer om te maken en dus ook duurder. Naast de 2D flat art animaties heb je ook nog een aantal andere mogelijkheden, zoals whiteboard animatiestop motion animatie, cut out animatie of 3D animatie. Meestal zal 2D animatie goedkoper uitkomen dan bijvoorbeeld stop motion, cut out of 3D animatie.

LENGTE VAN DE VIDEO

Een tweede hele belangrijke factor dat het budget zal bepalen is de lengte van een video. Seconden tikken snel weg, maar zijn ECHT wel een key factor in de prijs. Een 60 seconden animatie zal dus duurder uitkomen dan een animatie van 30 seconden. Maar zelfs een 40 seconden versie zal duurder uitkomen dan een 30 seconden versie. Het is dus niet ongewoon dat er een extra budget per seconde animatie meegegeven wordt bij een offerte.

COMPLEXITEIT

De complexiteit van de animatie is een derde bepalende factor. Met complexiteit bedoelen we dan voornamelijk het aantal characters (of figuurtjes) en de aard van de bewegingen die ze uitvoeren. Bewegingen zoals benen die stappen, handen die iets vastgrijpen of alles waarbij buigingen zichtbaar zijn, maakt het animatieproces complexer.

VOORBEREIDINGSFASE

Een laatste tip is voldoende aandacht besteden aan de voorbereidingsfase zoals het script en het storyboard. Probeer met je animatiestudio tot een heel duidelijk beeld te komen hoe je film er zal uitzien, want eens je het script en het storyboard hebt goedgekeurd en het animatieproces is begonnen, zijn aanpassingen niet evident. Als je daar goed op let, kom je achteraf niet voor verassingen te staan.

HOEVEEL KOST EEN ANIMATIEVIDEO NU?

Prijzen variëren ook van animatiestudio tot animatiestudio. Goedkoper is niet altijd beter. Let zeker op de referenties en op hun expertise. Gangbare prijzen voor een 2D flat art animatie inclusief character animatie gaan van 4.000 tot 8.000 euro en voor een infographic van 2.000 tot 5.000 € voor een 60 seconden versie. Toch niet wat je in gedachten had ? Goed nieuws! Je kan ook werken binnen een vooropgesteld budget. Geef aan wat je maximumbudget is en de studio kan je perfect adviseren wat daarbinnen mogelijk is.

Er bestaan ook subsidies voor het laten realiseren van een (animatie)video. Via deze pagina kom je er meer over te weten: https://aanvraag.epicframe.be/subsidie/

Wil je graag meer informatie over de prijs van het maken van een video, stuur een mailtje naar info@epicframe.be, dan bekijken we samen welk budget bij jouw video past.

READY TO START A PROJECT?

Duigemhofstraat 101, 3020 Herent, België
+32 (0) 478 807 007 (NIKO : SALES)
+32 (0) 498 624 208 (BRECHT : CREATIVE)
+32 (0)16 88 74 84 | info@epicframe.be

Leave a Reply

Top