ZELF EEN VIDEO OPNEMEN: HOE PAK JE DAT AAN?

Een interview opnemen met de CEO, of zelf een video opnemen voor je blog? Misschien wil je een interne uitlegvideo maken voor je collega’s. Of een aftermovie van het evenement dat je hebt georganiseerd.

Er zijn tal van redenen om zelf met video aan de slag te gaan voor je organisatie. Maar hoe pak je dat aan? We geven enkele aandachtspunten en tips zodat je snel zelf met video aan de slag kan gaan.

1.  Een tablet of smartphone is meer dan genoeg.

Je zou denken dat je moet investeren in een dure camera om zelf op een professionele manier met video aan de slag te gaan. Maar dat is tegenwoordig helemaal niet meer het geval. De moderne mobiele toestellen hebben prachtige lenzen en zijn voldoende lichtgevoelig. Voorzie misschien een extra geheugenkaart als dat mogelijk is.

Het liefste gebruik je de camera aan de achterkant van je mobiele toestel omdat die doorgaans beter is uitgerust. Maar tegenwoordig is de selfie-camera zeker ook van een goede kwaliteit. Als je jezelf wil filmen en wil zien hoe je overkomt in beeld, zal je toch die camera willen gebruiken.

De nieuwste modellen hebben zelfs uitstekende beeldstabilisators zodat je zelfs al wandelend leuke beelden kan maken. Al is een gimbal, een toestel dat je smartphone stabiliseert tijdens het wandelen en dat je in 1 hand kan vasthouden, geen overbodige luxe.

Laat je dus vooral niets wijsmaken. Het ontbreken van een dure professionele camera is absoluut geen excuus om niet zelf met video aan de slag te gaan.

2.  Gebruik een statief.

Het is erg vervelend als een beeld beweegt terwijl het niet nodig is. Het is vermoeiend om naar te kijken en het leidt af van het onderwerp dat je in beeld wil brengen.

Er bestaan tal van statiefjes, in kleine en grote maten, die perfect je mobiel toestel stabiel kunnen houden. Zeker als je jezelf aan het filmen bent voor een blogvideo of een presentatie. Maar ook als je een interview opneemt.

3.  Gebruik extra zacht licht op je onderwerp

Wat baat een video als je je onderwerp niet kan zien? De camera mag dan gevoelig genoeg zijn, maar als je omgeving meer licht krijgt dan je onderwerp, dan zal je camera zich waarschijnlijk zodanig instellen dat het je onderwerp in het donker zal houden.

Gebruik dus een zacht licht, zoals een LED-ringlight of LED-paneeltje op statief, om een gemakkelijk te verplaatsen lichtbron te hebben die niet te veel vervelende schaduwen op je onderwerp of de achtergrond werpt.

Doe jezelf ook een groot plezier en probeer ook niet in de richting van grote raampartijen te filmen. Het zal je achtergrond steeds veel meer helder maken dan je zelf kan compenseren met je licht, zodat je onderwerp alsnog te donker zal zijn.

4.  Gebruik een microfoon bij interviews

Hoe verder je onderwerp van je opnametoestel staat, hoe moeilijker het is om de stem mooi op te nemen. De camera kan zich aanpassen en automatisch gevoeliger worden, maar dan neem je een pak meer randgeluiden en galm op. En dat is niet aangenaam om naar te luisteren.

Gebruik daarom altijd een microfoon bij je opnames. Een headset kan, maar het liefste gebruik je een klein microfoontje dat je aan je kraag kan hangen. Hoe dichter de microfoon bij de mond, hoe beter.

Je kan gaan prutsen met lange kabels, maar er zijn zeker ook tal van draadloze microfoons met een ontvanger die met minijack of usb-c aan je mobiele kan worden gekoppeld.

5.  Pas de gulden snede toe

Geef wat aandacht aan je beeldcompositie. Zorg ervoor dat de belangrijke elementen in je beeld niet pal in het midden zitten, maar eerder op de snijpunten van de lijnen wanneer je je beeld horizontaal en verticaal in 3 gelijke delen zou delen.

Oftewel, op deze manier:

Afbeelding: photutorial.com

Veel mobiele toestellen hebben een optie in de camerasettings om een ‘grid’ aan te zetten. Vaak duiden die in je scherm de gulden snede aan om je te helpen een mooie beeldcompositie te maken. Gebruik die dan ook.

6.  Vermijd een rommelige achtergrond.

Je hebt je beeld gemaakt en je onderwerp uitgelicht? Tijd om even aandacht te geven aan je achtergrond. Kijk eens goed in je beeld en ga na welke elementen je aandacht teveel afleiden.

Flesjes drank, rommelige stapels papier, foto’s van de kinderen of telefoonkabels die als een bol spaghetti het beeld bevuilen? Probeer ze even uit beeld te halen voor je begint. Je kijker zal je dankbaar zijn.

Gebruik eventueel een witte uitklapbare achtergrond of een banner met branding van je organisatie als je je achtergrond heel eenvoudig wil houden. Een gordijn kan natuurlijk ook.

Maar bedenk dat als er achtergrondgeluid te horen is, zoals typische geluiden van een kantoorsetting, je ook het beste de achtergrond laat zien zodat je kijker aanvaardt waar de geluiden vandaan komen.

7.  Denk na over wat je met je video gaat doen.

En voor je op die rode opnameknop drukt, denk je het beste eerst nog even na wat je precies met je video gaat doen.

Wil je iets produceren voor sociale media? Hou de boodschap dan zo kort mogelijk en maak meteen duidelijk waarover het gaat gaan. Is het bedoeld om een interne boodschap te verspreiden binnen de organisatie? Dan mag je video wat langer duren om extra details te geven.

Denk vooral na over de doelstellingen die je wil behalen en via welke kanalen je je publiek gaat bereiken. Ga je een klantengetuigenis Facebook publiceren? Dan is een vierkant formaat een goed idee. Wil je een panelgesprek met veel informatie de wereld insturen? Zet ze dan in widescreen formaat op YouTube. Of liever inspireren met een InstaGram Stories video? Kies dan voor een staand formaat.

Denk ook na over je call-to-action op het einde en op de manier waarop je je branding wil gaan tonen. Laat dit gedeelte eventueel over aan een professioneel agency die je videobranding kan voorbereiden en je van templates kan voorzien om er zelf mee aan de slag te gaan.

Lees zeker onze blog over het opzetten van je videostrategie in 5 stappen om jezelf goed voor te bereiden.

8.  Oefen je présence en bereid je onderwerp goed voor

Ga je zelf iets inspreken in de camera? Zorg ervoor dat je goed recht zit of staat en draag geen al te casual kledij. Zorg voor een verzorgd voorkomen en oefen je spreektekst enkele keren in. Hoe natuurlijker je overkomt, hoe meer je publiek hun vertrouwen in je gaan stellen.

Ga je iemand anders interviewen? Geef dan even een korte briefing voor je begint op te nemen. Overloop samen de vragen en maak duidelijk welke antwoorden je zoekt. Maak ook duidelijk wat voor kledij je wil dat je onderwerp draagt.

Vermijd in elk geval fijne patronen zoals dunne strepen of bollen. Het brengt mogelijk je camera in de war en kan zorgen voor rare effecten, zoals een moiré-patroon in je beeld. Het beste is een effen outfit, liefst met wat kleur dat de aandacht goed vraagt.

9.  Gebruik een eenvoudig, gratis montageprogramma

Er zijn tal van montageprogramma’s die vrij te gebruiken zijn online. Je kan dan een aankoop maken en zo tal van extra’s ontgrendelen, maar eenvoudige montages maken die je doel bereiken zou best moeten lukken.

Veel van die programma’s draaien tegenwoordig zelfs op mobiele toestellen, zoals Adobe Première Rush. Neem je opnames rechtstreeks op via het programma zodat je beelden meteen beschikbaar zijn in een tijdlijn. Geen tijd en geen zin om zelf aan je montage te gaan prutsen? Stuur je beelden door naar een professioneel videobedrijf waar je graag mee samen werkt. Zij kunnen dan de video afwerken volgens de regels van de kunst.

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

READY TO START A PROJECT?

Duigemhofstraat 101, 3020 Herent, België
+32 (0) 478 807 007 (NIKO : SALES)
+32 (0) 498 624 208 (BRECHT : CREATIVE)
+32 (0)16 88 74 84 | info@epicframe.be

Leave a Reply

Top