MEER SUCCES MET HERO, HUB EN HYGIENE CONTENT

Je contentmarketing heeft een lange weg te gaan. Zonder de juiste strategie en planning kan de motor van je content beginnen te sputteren en vervolgens onverwachts stilvallen. Maar gelukkig begin je niet alleen aan deze roadtrip. Met de drie H’s van YouTube stel je je eigen draaiboek samen waarin je de contentkalender nauwkeurig afstemt op je strategie: hero content, hub content en hygiene content. In deze blogpost vatten we samen welke houvast het 3H-model geeft bij het plannen en publiceren van al je videocontent. 

Het 3H-model dateert al sinds 2014 en helpt bedrijven nadenken over het kiezen van de juiste kanalen, hoe ze hun content op een consistente manier brengen en hoe ze hun kijkers omzetten in trouwe fans. Op basis van die vragen deelt YouTube de content op in drie categorieën: Hero, Hub en Hygiene.

Hero – Hub – Hygiene model

HYGIËNE-CONTENT 

Een vraag stellen gebeurt in dit digitale tijdperk heel eenvoudig. Je stelt ze gewoon direct in de commentaarsectie van een blog- of videopost of via het contactformulier op de website. Als bedrijf kan je hier gemakkelijk op inspelen door Hygiëne-content (ook wel Help-content genoemd) te publiceren. Dit is onder andere basisinformatie zoals de contactgegevens van je bedrijf zelf, maar ook tutorials, handleidingen of tips over hoe je een autoband vervangt of je contentstrategie kan verbeteren. Hygiëne-content is dus gewoon alle content die vertrekt vanuit de vragen van je consumenten en gericht is op ‘need to know’.

Praktische tips voor een goede Hygiene-video: 

  • Gebruik zoekwoordplanners zoals YouTube Trends om vaak voorkomende zoekopdrachten binnen jouw sector na te gaan.  
  • Zorg ervoor dat je content toegankelijk en SEO-vriendelijk is.  
  • Hou het verkooppraatje en je branding tot een minimum en bij voorkeur pas op het einde van je video.  

Hygiëne-content is vooral bedoeld als pull-content. Dit betekent dat je doelgroep de handen uit de mouwen steekt en zelf de informatie opzoekt die hen helpt, zoals bijvoorbeeld ‘hoe installeer ik deze app op mijn android’. Maar je kan deze informatie ook pushen in het begin. Het resultaat van deze content zie je tot uiting komen in meer website trafficwinkelbezoeken, online catalogussen of folders die worden gedownload of mensen die op basis van productinformatie een bestelling doen. 

Nu je al de vragen van je kijkers beantwoordt, rest nog de vraag: hoe zorg ik ervoor dat deze nieuwe bezoekers terugkeren naar mijn website of videokanaal? Dan moeten we het hebben over Hub-content.  

HUB-CONTENT

Hub-video’s beogen engagement te creëren bij je doelgroep. Het bevat vaak ludieke content die op regelmatige basis verschijnt (liefst wekelijks) en die je kan opdelen volgens een bepaald thema of format. Het doel van een reeks Hub-video’s is om merkloyaliteit te verhogen. Je doelgroep is hier specifieker dan bij Hygiëne-video’s omdat het gaat om volgers die zich hebben ingeschreven op je wekelijkse nieuwsbrief of je Facebookpagina geliket hebben. Hub-content is dus alle content waar je fanbase naar uitkijkt en gericht is op ‘nice to know’.  

Praktische tips voor een goede Hub-video: 

  • Werk een digitale promotiestrategie uit om Hub-content te delen met je (geabonneerde) kijkers.  
  • Werk met een vast format of thema en behoud een consistente visuele toon voor iedere reeks. 
  • Wees interactief met je volgers en spoor hen aan om je content te delen.  

Hub-content doen het aantal volgers op je sociale media stijgen en helpt je met het uitbouwen van een online community. Het genereert ook meer views en clicks voor video en website traffic. Heel wat volgers opgebouwd? Dan is het tijd om je content naar een hoger niveau te tillen met de Hero-video. 

HERO-CONTENT 

Je Hero-video is bedoeld om écht uit te pakken met je merk. Deze video creëer je naar aanleiding van een belangrijk evenement of in het kader van een grote campagne en ga je ook actief pushen naar je grote publiek. De publicatiefrequentie van dit type content ligt dan ook een pak lager (een paar keer per jaar) doorgaans met een groter budget. Als je Hero-video slaagt in zijn opzet, nl. brand awareness te bevorderen, dan wordt deze content uitvoerig bekeken, geliket en gedeeld op sociale media. Een groter mediabereik betekent ook een breder doelpubliek. Hero-content is dus bedoeld om iedereen van zijn sokken te blazen met een ‘epic show’

Praktische tips voor een goede Hero-video:  

  • Creëer op voorhand buzz rond je Hero-video: maak offline en online reclame, werk met een teaser, werk samen met influencers. Kondig je Hero-video aan met toeters en bellen! 
  • Werk eventueel samen met mensen uit je doelgroep, zij weten als geen ander wat ze graag willen zien.  

Je Hero-video doet nieuwe kijkers doorstromen naar je Hub- en Hygiëne-video’s.  

HET 3H-MODEL IN EEN NOTENDOP 

Het doel en doelpubliek van iedere H in het model is anders en je moet er dus steeds rekening mee houden door de juiste verhouding hero, hub en hygiene content aan te bieden.

Met Hygiëne-video’s geef je een antwoord op alle vragen van je potentiële leads (‘Need to Know’). Hub-video’s doen de interesse van je fanbase toenemen (‘Nice to Know’). Hero-content trekt een breed publiek aan dat voluit meegaat met jouw verhaal (‘Epic Show’). 

Het ultieme voordeel van het 3H-framework is dat de drie type video’s elkaar ondersteunen én versterken.

Het 3H-model

Wil je met ons aan de slag om video te creëren binnen je marketing funnel? Download dan onze Miniguide over video in de funnel, of boek een videomarketing workshop voor een hands-on sessie met onze videostrateeg

Contact Banner

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

READY TO START A PROJECT?

Duigemhofstraat 101, 3020 Herent, België
+32 (0) 478 807 007 (NIKO : SALES)
+32 (0) 498 624 208 (BRECHT : CREATIVE)
+32 (0)16 88 74 84 | info@epicframe.be

Leave a Reply

Top