10 TRENDS IN VIDEOMARKETING VOOR 2021

Als er iets is dat 2020 ons heeft geleerd, dan is het wel dat videomarketing in de lift zit. Het is een van de opmerkelijkste videomarketing trends: meer dan ooit hebben we virtueel onze vleugels uitgeslagen.

Waar 2020 de dam naar nieuwe video-oplossingen heeft gebroken, is het nu tijd om uit te kijken naar meer uitgewerkte toepassingen. Of net niet? In dit artikel geven we 10 trends in videomarketing mee die volgens ons bepalend zullen zijn in het komende jaar.

1.   Online video zal nog meer belangrijk worden

In 2020 zagen we opnieuw een stevige groei in videoconsumptie. Meer dan 10% ten opzichte van het jaar ervoor, en ongeveer 40% ten opzichte van 3 jaar geleden. De maatregelen rond de sars-cov-2 pandemie zullen hier zeker niet vreemd aan zijn. En als videomarketing trend kan het wel tellen.

Videostreams? Researchen, presenteren of een briefing stofferen met online videocontent? Onze hele manier van werken is veranderd en de drempel die er was rond video kijken tijdens de werkuren is een pak lager.

2.   TikTok zal verder blijven groeien

TikTok lijkt nog steeds een nobele onbekende, maar toch wordt er tegenwoordig veel budget gespendeerd aan videocontent op TikTok.

We kunnen zelfs spreken van een verdubbeling ten opzichte van 2019. Maar dit op een succesvolle manier doen blijft een stevige uitdaging. En de return hierop correct meten zal minstens even moeilijk zijn.

Een van de meest opmerkelijke trends in videomarketing dus. Sommige bedrijven en merken zullen slagen, en waarschijnlijk zullen ze ook buitenproportionele returns kunnen genieten. Maar voor de meesten verwachten we toch dat de investering verspild zal zijn.

3.   Bedrijven zullen naast producten ook content gaan verkopen

We voorzien dit jaar een nog grotere stijging in het succes van online videomarketing en we komen hier in deze blog nog op terug. Maar met het succes volgt onvermijdelijk ook het besef bij bepaalde producenten dat deze inhoud ook kan worden vermarkt. En wat meer is, het online publiek is de laatste jaren meer en meer bereid om online aankopen te doen.

Aangezien er een correlatie bestaat tussen enerzijds het nut voor de gebruiker en de ervaring die men heeft met online aankopen, en anderzijds het betalen voor online content, durven we stellen dat er meer bereidheid is bij meer mensen om voor online content te gaan betalen.

Waarschijnlijk zal dit evolueren in een model van betaalde abonnementen, gekoppeld aan de verkoop van andere fysieke en digitale producten.

4.   Virtuele events zullen blijven evolueren

Het afgelopen jaar hebben we de virtuele evenementen als paddestoelen uit de grond zien rijzen. Live, vooraf opgenomen of een combinatie van de twee. Zonder, maar meer en meer met interactie en engagement van de virtuele bezoekers. En verschillende online services kwamen prominent naar voor om aan de plotse vraag in deze markt te kunnen voldoen.

We zien deze trend zich nog verder ontwikkelen. Nu de pioniers de spits hebben afgebeten gaan meer en meer bedrijven zich hierop gaan toespitsen. Van product launches en seminaries tot belevenissen die zich zullen uitstrekken over verschillende dagen.

Maar net zoals betalen met de kaart het gebruik van cash niet helemaal heeft verbannen, geloven we niet dat de traditionele events plots zullen verdwijnen.

Het afgelopen jaar heeft ons immers enorm doen inzien dat we immens genieten van persoonlijk, menselijk contact. Hoogstwaarschijnlijk zal er dus een hybride vorm van de twee soorten organisaties ontstaan waarin de bezoeker zelf kan kiezen of hij fysiek of virtueel aanwezig zal zijn.

5.   YouTube zal op alle video’s adverteren, ook die op jouw website

Willen of niet, maar YouTube heeft zichzelf nog niet zo lang geleden de toestemming gegeven om advertenties op alle video’s te tonen. Of de maker nu YouTube Partner is, en dus kan meegenieten van die inkomsten, of niet.

Dit zou wel eens kunnen betekenen dat YouTube advertenties kan gaan beginnen tonen op video’s die jij via YouTube hebt embedded op jouw website. Goede hosting is immers niet goedkoop. En dat wordt niet graag weggegeven zonder tegenprestatie.

Het zou niet onwaarschijnlijk zijn dat er op die manier advertenties van jouw concullega op je eigen website zouden verschijnen.

6.   Content marketing met video wordt meer belangrijk

We voorzien dat marketing & communicatie zich meer en meer zal afscheiden in twee verschillende richtingen. Enerzijds de performance marketing, gericht op advertising, lead nurturing enzovoort.

Anderzijds zien we de brand marketing ontwikkelen. De meer creatieve content zoals shows en podcasts. Dit is niet zodanig gericht op lead acquisition en conversie, maar eerder bedoeld om aan brand-building te gaan doen en een community op te bouwen.

Beide disciplines dienen hetzelfde doel: het merk uitbouwen en het klantenbestand uitbreiden om de omzet te doen groeien. Maar we moeten begrijpen dat een verschillende aanpak, met andere tactieken en KPI’s, noodzakelijk is. Interessant om te zien hoe dit zich verder zal ontwikkelen ten opzichte van andere trends in videomarketing.

7.   Bedrijven gaan meer inzetten op D2C, oftewel ‘Direct-to-Consumer’.

We gaan zien dat de grootste troef van online marketing, namelijk het heel precies kunnen targeten van een publiek op basis van verschillende parameters zoals demografie, professie, gedrag enzovoort, producenten zal doen beseffen dat er ook mogelijkheden zijn om hun eigen eindklant rechtstreeks te gaan bereiken.

En terecht, rechtstreeks je publiek aanspreken biedt tal van voordelen:

  • Betere marges;
  • minder kosten;
  • controle over de manier waarop je product in de kijker wordt geplaatst;
  • betere speed-to-market;
  • agility naar disruptieve evoluties op de markt.

D2C zou wel eens dé bepalende trend kunnen worden in videomarketing.

8.   YouTube ads worden minder doorgeklikt

Wat al jaren een duidelijk verschil is tussen YouTube-advertenties en andere platforms, is de click-through-rate. Die ligt bij YouTube beduidend lager. Ik denk dat ieder van ons regelmatig op de ‘skip video’ knop zit te rammen wanneer de video waar we naar kijken onderbroken wordt. En in 2021 zal dit waarschijnlijk niet veranderen.

Is adverteren via YouTube dan zinloos? Niet wat ons betreft! Maar het is wel belangrijk om te begrijpen dat je YouTube in combinatie met andere platformen moet gebruiken.

Op YouTube haal je al gauw tienduizenden impressies. Het is dus een handig middel om af en toe je publiek nog eens te herinneren aan je merk. Op voorwaarde dat je de advertentie correct opmaakt.

Check zeker onze Miniguide over de mythes rond YouTube om dit platform beter te kunnen inzetten.

9.   Blogs krijgen meer video en audio

Slechts 18% van de bevolking leest ook effectief en consequent lange teksten. Het opkomen van vrije content die wordt verspreid via YouTube en podcasts wordt door sommigen gezien als een technische revolutie die gelijkstaat aan de uitvinding van de boekdrukkunst. En misschien ligt dit wel dichter bij de waarheid dan we zouden durven vermoeden.

We verwachten dan ook dat meer en meer blogs, waaronder ook deze, zullen worden voorzien van video en audio, om zo een bezoeker nog meer verschillende mogelijkheden te bieden om de blogs te kunnen ervaren op de manier waarop zij dat zelf verkiezen.

En aangezien bedrijven met blogs ook doorgedreven SEO-doelstellingen kunnen behalen, zal het toevoegen van dit soort media dit enkel verder ondersteunen.

10.   Nieuwe kanalen naar alle audio en video

We sluiten af met een logische gedachte. Met al de verschillende videoplatforms die de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond schoten is heel erg veel content verspreid over heel erg veel verschillende plekken. Vervelend als consument om daar je weg steeds in te moeten vinden.

Wat dacht je van één service waarin je vrij kan browsen tussen de inhoud van alle streamingdiensten? Of de inhoud van een specifieke maker die toegankelijk wordt gemaakt via één enkel portaal.

Ook voor zakelijke content van specifieke bedrijven zou er een marktvraag kunnen worden ingevuld. Volgens ons is het dus niet een vraag over of dit kanaal zal uitkomen, maar wanneer. Voor ons een van de videomarketing trends waar we het hardst naar uitkijken.

Het omarmen van nieuwe technologieën schreeuwt om aangepaste strategieën. Een hele uitdaging, maar eentje die je niet alleen hoeft aan te gaan. Contacteer onze experts, die hebben zeer veel goesting om met jou te sparren over de videomarketing-aanpak die het beste voor jou zal werken.

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

READY TO START A PROJECT?

Duigemhofstraat 101, 3020 Herent, België
+32 (0) 478 807 007 (NIKO : SALES)
+32 (0) 498 624 208 (BRECHT : CREATIVE)
+32 (0)16 88 74 84 | info@epicframe.be

Leave a Reply

Top