JE VIDEOSTRATEGIE OPBOUWEN IN 5 STAPPEN

Veel organisaties vinden dat ‘ze ook maar eens wat met video moeten doen’. Je weet wel, omdat de concurrent het doet. Of ze hebben het opgepikt in een of ander marketingseminar. Er wordt dan plots veel budget besteed aan 1 videoproduct dat vervolgens zonder al te veel nadenken online op het nietsvermoedende publiek wordt losgelaten. Het resultaat? Een campagne die flopt. Foute boel.

Is ‘iets met video doen’ dan een goede instelling om eraan te beginnen? Nee. Want video is een arbeidsintensief product en een productie heeft vaak een relatief hoge instapkost om ook maar aan de slag te gaan. Denk maar aan het aanmaken van een videobranding, het produceren van opnames enzovoort, voor je ook maar kan beginnen met het verhaal op te bouwen.

Echter: resultaten halen kan écht!

Online marketing en community building gaan net om consequent te communiceren, met de juiste boodschappen die via de juiste kanalen die naar het juiste publiek worden geleid. En dat kan je niet met één video. De kans is dus groot dat de video de vooropgestelde doelstellingen niet haalt en dat de directie dan maar besluit niet meer met video te werken omdat het ‘voor hen niet werkt.

Voor je return on investment is het dus cruciaal om goed op voorhand na te denken over de te volgen videostrategie. Laat die instapkost zoveel mogelijk renderen en ga tegelijkertijd écht inwerken op je publiek en de algoritmes van de social media, waarop je onvermijdelijk de strijd mee met jouw concurrenten wil aanbinden.

Je videostrategie opbouwen in 5 stappen

Die videostrategie bouw je het beste stap voor stap op, als een huis. Alles moet mooi en logisch in mekaar passen, of je loopt een pak meer gevaar dat je je doelstellingen niet haalt.

We onderscheiden, in deze volgorde, de volgende zaken die je goed moet overdenken en aflijnen:

  1. Je doel;
  2. Je doelgroep;
  3. Je boodschappen;
  4. De acties van je publiek;
  5. Videoformats en -kanalen.

We lichten elke stap toe en maken het concreet met een fictief voorbeeld:

Bart van boekhoudkantoor ‘Bart Accounting’ heeft besloten dat het tijd is om te gaan werken aan het eigen imago. Hij heeft wel een paar uitdagingen waar hij mee te kampen heeft. Zoals nieuwe mensen vinden die passen in zijn organisatie om het groeiende klantenbestand te kunnen helpen. Maar ook zijn bestaande klantenbestand ‘opvoeden’ is nodig. Zorgen dat ze op tijd hun documenten binnenleveren en gaan digitaliseren. En misschien is investeren in externe communicatie ook geen slecht idee om in de toekomst net een ander type klant aan te kunnen trekken.

1.  Je doel

Je doel bepalen is absoluut een onmisbare en cruciale eerste stap om een optimale videostrategie op te kunnen bouwen. Hiermee bepaal je de richting die je wil uitgaan. Zonder richting, geen reis. Gaat het om meer nieuwe leads genereren? Bestaande leads beter converteren? Of misschien wil jij je klantenbestand meer betrekken met je organisatie?

Eén specifieke doelstelling voor een funnel is dus aangewezen. Maar niets houdt je tegen om meerdere funnels voor je verschillende doelstellingen op te stellen. En uiteraard kunnen er heel wat overlappingen zijn en kun je bepaalde video’s in verschillende funnels opnieuw gebruiken.

Bart kiest ervoor om gericht te mikken op het vinden van nieuwe medewerkers. Zijn collega’s beginnen overbevraagd te raken en er is amper ruimte voor opleidingen. Zeker met de introductie van een paar nieuwe digitale tools mag zijn organisatie niet achterblijven.

2.  Je doelgroep

De doelgroep die je kiest is enorm bepalend voor heel je strategie. Niet iedereen wil op dezelfde manier aangesproken worden. Integendeel. Je kan differentiëren op leeftijd, functies, sectoren, maar ook persoonlijkheid of voorkeuren. Besef dat B2B of B2C communicatie eigenlijk kunnen worden omschreven als B2H. Oftewel, business to human. Besef goed dat je met mensen bezig bent.

Iemand die een open en avontuurlijk karakter heeft wordt het beste op een andere manier aangesproken dan iemand die houdt van orde en duidelijkheid. En een high-level profiel benader je mogelijk beter met een korte en uiterst duidelijke boodschap dan met een emotionele, uitgesponnen sensibilisering.

Iedereen verkiest ook bepaalde platforms en inhouden op basis van hun eigen interesses en hun persoonlijkheid. Neem dus steeds een empathische houding aan en bedenk wat jouw doelgroep nodig heeft en op welke manier hij of zij dat wil horen.

Ervaring heeft Bart al genoeg in huis. Hij kiest ervoor om te mikken op nieuwe, jonge mensen. Hij gaat ervan uit dat die doelgroep ook beter zal kunnen jongleren met de nieuwe digitale tools en dus een beter rendement zullen bieden in de toekomst. Door zijn seniors van basistaken af te houden kan hij zo ook zijn opleidingen intern gaan plannen.

3.  Je boodschappen

Je doelgroep doorloopt verschillende fases doorheen de funnel die je opzet:

  • Een eerste aanspreking;
  • het bieden van meer informatie;
  • Het overtuigen van je doelgroep;
  • Je doelgroep na het behalen van je doel betrokken houden.

Elk van die fases heeft een andere boodschap nodig. En daar kan vaak wel wat tijd overheen gaan.

Vergelijk het met een liefdesrelatie. Je kan niet vanaf de eerste kennismaking aan iemand vragen of die met je wil trouwen. Je leert elkaar eerst kennen, kijkt op welke manier jullie een match zijn. Dan leer je elkaar vertrouwen, leer je samenleven. En als alles goed gaat, eindigt het in een huwelijk of in een langdurige, kwalitatieve en wederkerige relatie.

Bart beseft dat een jongere doelgroep anders denkt dan hijzelf. Na een paar gesprekken met zijn marketeer kiest hij om als kennismaking een heel lichte en vrijblijvende boodschap te gebruiken: ‘accounting kan ook hip zijn’. De potentiële medewerkers die interesse hebben en klikken wil Bart dan vooral meer informatie over de manier van werken bij ‘Bart Accounting’. Vervolgens wil hij de twijfelaars overtuigen door duidelijk te maken dat het ook gewoon een fijne job is! En het stopt niet wanneer het contract getekend is. Hij heeft plannen over de opleidingen in zijn bedrijf en wil van kennisoverdracht en teamwork zijn stokpaardje gaan maken.

4.  De acties van je publiek.

Om een kijker doorheen je funnel te laten loodsen zal je videomarketingstrategie ook moeten aanzetten tot gerichte acties. Het is moeilijk om een kijker tot actie te laten overgaan, dus wil je hem of haar ook stap voor stap een groeiproces laten doormaken. Toewerken naar het finale doel dat je voorop hebt gesteld.

Klikken op je advertentie, je website komen bezoeken en een video bekijken, inschrijven voor meer informatie of voor een nieuwsbrief? Of misschien zelfs een eerste afspraak boeken? Om uiteindelijk tot een effectieve aankoop, abonnement of sollicitatie te komen. Allemaal concrete voorbeelden van dingen die je kijker zou moeten doen om aan het uiteindelijke doel te komen. Zorg er vooral voor dat de drempel zo laag mogelijk is in het begin.

Bart wil via sociale media mogelijke kandidaten naar zijn speciale webpagina leiden. Eenmaal daar wil hij dat de bezoeker zich inschrijft voor een webinar waarin hij hen kort met hem persoonlijk en het bedrijf kan laten kennismaken. Na afsluiten zal hij dan een email sturen met een persoonlijke boodschap en de uitnodiging om te solliciteren. Eenmaal met de organisatie betrokken zou hij graag van hen ambassadeurs maken om zo via hun netwerk nieuwe sollicitanten te leren kennen.

5.  Videoformats en -kanalen

Een videostrategie heeft ook verschillende producten nodig die toegepast zijn op de fase en de doelgroep. Nu het hele kaderwerk is afgerond kunnen we alles gaan verbinden met de juiste videoconcepten en -formats. En ook hoe de video’s bij je doelgroep zullen geraken. De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos. Het helpt om je goed te informeren of je te laten begeleiden. Zoek steeds de juiste platforms die het beste aansluiten bij je doel en doelgroep.


Want de verschillende sociale media gaan allemaal anders met video om. Niet alleen in het formaat, zoals widescreen, square of portrait, maar ook in restrictie in tijd. Of het gebruiken van ondertitels en teksten in beeld. En alsof dat niet complex genoeg is zijn er ook tal van keuzes te maken in termen van hosting (YouTube? Vimeo? Wistia?) dan wel in andere manieren om een videoboodschap te brengen. Zoals een advertentie, een email of een scherm dat in een bepaalde locatie afspeelt.

Het leuke aan een goed opgezette videomarketingstrategie is dat je vaak meerdere platforms op een gerichte manier kan kiezen. Mensen gebruiken immers ook zelf verschillende media op maat. Het kan je enkel helpen om je doelstellingen te bereiken.

Bart kiest voor korte en fun advertenties van 15 seconden voor op Instagram en TikTok om zijn jonge publiek te kunnen bereiken. Het is belangrijk dat de job moet gelinkt worden met plezier en dynamiek. Op de website voorziet Bart een korte voorstelling van de werkvloer. Hij heeft zijn medewerkers overtuigd om mee te spelen in een videoclip. Na het webinar stuurt hij dan, afhankelijk van de deelnemer, een van de 4 testimonials van zijn jongste werknemers door die oproepen om hun collega te kunnen worden. Bart besluit ook om een reeks informatievideo’s voor intern gebruik te maken. Niet alleen over accounting, maar ook met een oproep om de content van ‘Bart Accounting’ te delen binnen hun eigen netwerk.

De beste tip: laat je begeleiden!

Epic Frame heeft een unieke workshop ontwikkeld waarin je alleen of in groep leert nadenken over je eigen videomarketingfunnel. Je leert je keuzes kwalitatief inschatten en overleggen met elkaar om zo tot de best mogelijke videomarketingstrategie te kunnen komen voor jouw specifieke situatie en noden.

Op zoek naar meer concrete voorbeelden rond het inzetten van video in je marketingfunnel? Download dan onze gratis miniguides!

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

READY TO START A PROJECT?

Duigemhofstraat 101, 3020 Herent, België
+32 (0) 478 807 007 (NIKO : SALES)
+32 (0) 498 624 208 (BRECHT : CREATIVE)
+32 (0)16 88 74 84 | info@epicframe.be

Leave a Reply

Top