10 VIDEOMARKETING TRENDS VOOR 2022

Het nieuwe jaar werd alweer enkele weken geleden ingezet. Met het wegebben van het feestgedruis wordt stilaan duidelijk op welke manier videomarketing zich zal ontwikkelen in het komende jaar. Met de videomarketing trends voor 2022.

Benieuwd waar je je aan kan verwachten? Lees dan even mee.

1. Het aantal bedrijven dat video gebruikt blijft stabiel.

Het afgelopen decennium steeg het aantal bedrijven dat met video aan de slag ging elk jaar spectaculair. De laatste paar jaren echter blijft dit percentage hangen op ongeveer 86%. Bijna al die organisaties geven aan dat het een cruciaal onderdeel is van hun marketingstrategie. Dus het is een blijvertje.

Want ondanks deze stabilisering maakt video wel nog steeds meer en meer de dans uit als het gaat om internettrafiek. Dat wil waarschijnlijk zeggen dat we als individu meer en langer video consumeren. En het is onwaarschijnlijk dat dit aandeel in de nabije toekomst zal verkleinen.

Maar hoe moet het dan verder, nu het aantal gebruikers haar hoogtepunt lijkt te hebben bereikt? Wat na die exponentiële groei van de laatste tien jaar? Vermoedelijk zal de verzadiging leiden tot innovaties in de manier waarin we bewegende beelden voor de kiezen zullen krijgen. Boodschappen zullen korter worden en meer gericht, maar ook beleving zal meer en meer vooraan komen te staan als men zich wil onderscheiden van de rest.

Sommige van onze trends die we in het licht plaatsen geven dit ook weer, lees dus zeker verder.

2. Video’s worden meer zonder geluid bekeken

Een grote troef van video is het combineren van beeld en geluid. Maar het wordt stilaan duidelijk dat de beweging an sich voor een marketeer minstens zo belangrijk is in het trekken van de aandacht. Video niet gebruiken omdat men zonder geluid zou kijken is geen excuus, wat ons leidt tot een van de belangrijkste videomarketing trends voor 2022. Aanpassen dus!

Want nu al wordt 85% van video’s op Facebook zonder geluid bekeken. 80% van gebruikers geeft immers aan het onaangenaam te vinden wanneer plots het geluid van een video door de luidsprekers knalt. Ze schrikken ervan of krijgen het gevoel anderen te storen. En laten we eerlijk zijn, tijdens een meeting betrapt worden op social mediagebruik omdat er plots luide muziek vanuit jouw richting de zaal in rolt is nooit een goed idee.

Dus door video’s stil te houden willen platforms hun gebruikers betrokken houden. Zorg er dus voor dat je video’s ook zonder geluid te begrijpen zijn. Voeg ondertitelbestanden toe en toon op strategische momenten geanimeerde teksten in beeld.

Zo kunnen je video’s ook op beurzen de aandacht trekken. Dubbele winst!

3. Videoproductie met de smartphone

Een nier en een rib betalen voor het juiste maar peperdure materiaal om je videoverhaal op gevoelige plaat vast te leggen? Niet meer nodig. De technologische ontwikkelingen op het gebied van mobiele toestellen, zoals smartphones en tablets, maken dat filmen op mobiele toestellen misschien zelfs de standaard zou kunnen worden in de nabije toekomst.

Videocontent met de smartphone gemaakt, wordt door velen zelfs als meer authentiek ervaren. Met de meer moderne toestellen kan je je vers opgenomen materiaal al meteen beginnen bewerken, afwerken en opladen op het platform van je keuze.

Je moet zeker geen jaren gestudeerd hebben om met een smartphone leuke beelden te maken. Geen excuus dus om er niet aan te beginnen.

4. Video wordt cruciaal als SEO-tool

Search Engine Optimization, oftewel je website zo goed mogelijk ‘vindbaar’ maken voor zoekrobots. Het is een kunst op zich. Maar wat als meer en meer organisaties hun website beter afstemmen op de algoritmes van Google en consoorten? Hoe ga je jezelf kunnen onderscheiden van de rest?

Het is één van de belangrijkste videomarketing trends voor 2022: video juist gebruiken is het antwoord!

Met video op je web- en landingspagina’s heb je tot 53 keer meer kans om op de eerste pagina van de zoekresultaten te verschijnen. Meer nog, vaak worden video’s als eerste weergegeven na een zoekopdracht. Waar dan weer gretig op wordt geklikt!

Maar dat lukt natuurlijk niet zomaar. Je videostrategie moet beantwoorden aan enkele criteria. Je clips moeten bijvoorbeeld relevant zijn zodat ze een hoge betrokkenheid genereren en dus interactie uitlokken bij je publiek. Je moet ook consistent zijn in het publiceren van je video’s om beter te scoren in de rankings. En uiteraard moet je je back-end op orde hebben. Voorzie je video’s dus ook van tags, een goede omschrijving en de nodige sleutelwoorden.

Video an sich zorgt al voor een betere SEO-score, maar eens je publiek je video met bijhorende pagina ook vindt, is de kans ook groter dat men effectief een aankoop zal maken omdat je zo het abstracte heel erg concreet maakt!

Geen enkele reden om het niét te doen, dus.

5. Live video wordt belangrijker

Ook vorig jaar stond deze trend met stip bovenaan ons lijstje. Maar na de pandemie, die ons vaker dan we zouden willen binnen hield, staan we als consument nog meer open voor wat we via een livestream zouden willen bekijken. Het werd zelfs een essentieel middel voor organisaties om met hun publiek in contact te komen.

Tegenwoordig wordt het dus heel breed ingezet. Van influencers die een hoop producten uit een winkeltas toveren tot theaterproducenten die hele producties live aanbieden.

Content marketeers kunnen hier dus dit jaar maar beter gebruik van maken, want ook post-pandemie zal dit videosegment nog gevoelig groeien. Gebruikers kijken zo een pak langer naar een live video dan naar vooraf opgenomen content. Bovendien mag je tot 6x meer interacties verwachten. Gek genoeg geeft maar 28% van marketeers aan dit format gericht in te zetten.

Met andere woorden, het moment om met live video het verschil te maken is nu wel aangebroken. Begin misschien met een live webinar.

6. Influencer vlogs gaan pieken

Met de opkomst van smartphoneproducties voelt content door gebruikers gemaakt heel erg vertrouwd aan voor internetgebruikers. Dit leidt ons naar de volgende van onze videomarketing trends voor 2022.

Storytelling is een van de meest effectieve manieren om je merk te verbinden met je doelgroep. En vlogs blijken heel erg geschikt voor die authentieke verhalen. Ze zetten de makers centraal als hoofdpersonage, zodat kijkers het gevoel kijken naar een oprecht standpunt te kijken.

En vlogs vind je echt overal en over eender welk onderwerp. Ze leggen nu al jaren het vuur aan de schenen van traditionele bloggers. Het is duidelijk dat het publiek zich niet meer zomaar tevredenstelt met enkel tekst.  

Dus klaar om het verschil te maken als content marketeer met een boodschap op menselijk niveau? Probeer dan zeker het vloggen uit om verbinding te creëren tussen jouw medewerkers en je publiek.

7. AR/VR Videos

Computerchips worden steeds krachtiger. Zodanig dat zelfs Augmented en Virtual reality meer en meer hun weg vinden naar onze woonkamers. Consumenten verwachten meer en meer interactieve content via deze platformen. Videostrategieën beginnen hier dus maar beter rekening mee te houden.

Virtuele ervaringen zitten in de lift. Vanop afstand door een locatie wandelen of producten proberen voor je het koopt in virtual reality? Het zullen belevingen worden waar mensen naar op zoek zullen gaan. AR en VR kunnen dat ook bieden.

We betwijfelen dat deze technologie de persoonlijke ervaring volledig zal kunnen vervangen, maar we vermoeden wel dat het een essentieel onderdeel zal worden van heel veel verkoopprocessen. Daarom denken we dat deze technologie zich dit jaar gevoelig zal verder ontwikkelen. Het is dan de vraag hoe marketeers hier gericht mee zullen omgaan.

8. De opkomst van casual Social Media Stories

Social media stories lijken enorm op vlogs, maar lijken meer casual te zijn. Waar vlogs vooral een overkoepelend en bewerkt verhaalconcept bevatten, gaan social media stories vooral over het dagdagelijkse leven. Het zijn die verhalen van achter de schermen die je normaal niet te zien zou krijgen. Uiteraard heel interessant. Kleine momentjes die hoge ogen kunnen gooien.

En dat die verhalen interactie opleveren, dat blijkt. Het is de uitgelezen manier geworden om interactie op te zoeken met je publiek. Stevig ondersteund door sociale mediaplatformen die je bijvoorbeeld vragen kunnen laten stellen of waarmee je een Q&A kan organiseren. Of wat dacht je van een poll om te kunnen informeren naar wat je doelgroep concreet bezighoudt?

‘Kort’ is dé way to go om te communiceren in een wereld waarin de aandacht spanne meer en meer inkrimpt. Consumenten worden ook overstelpt met berichten, de ene al meer interessant dan de ander. Dus een gebruiker wil zijn of haar schaarse tijd graag kunnen verdelen.

Probeer je klanten jou eens te laten taggen in hun eigen verhalen waar jouw product in voorkomt? Want zo kom je in hun netwerk terecht en groeit je aanhang.

9. Productiebedrijf als (video)marketeer

Organisaties die aan de slag zijn gegaan met hun eigen videostrategie nemen daarvoor vaak contact op met verschillende productiebedrijven om een offerte aan te vragen. Heel wat agencies maken video volgens regels van de videokunst, maar houden weinig rekening met de noden van online publicatie of een online doelpubliek.

Dit is een van de videomarketing trends voor 2022 die kan tellen omdat het zo’n grote impact heeft op de hele sector. Een videobedrijf moet daarom zich meer en meer verdiepen in de do’s en dont’s van online marketing. Hun producten moeten afgestemd zijn op de verschillende platforms waarop hun klanten willen communiceren. Want een goed verhaal vertellen is 1 ding, als het de duimen niet doet stoppen en de wijsvingers niet doet doorklikken, dan haal je weinig rendement uit je bestede mediabudget. Agencies moeten dus groeien als videomarketeer door goed te beseffen waar hun puzzelstukjes gaan passen in het grotere geheel.

Ga dus zeker op zoek naar partnerships met bedrijven die knowhow van online marketing en videomarketing in huis hebben. De bedrijven die bovenaan verschijnen in je zoekopdracht lijken al een goeie keuze voor een plek in je shortlist.

Laat je in elk geval ondersteunen en adviseren. Op die manier kan je de kansen op succes zo hoog mogelijk houden. Hou daarom zeker ook https://videomarketing.be in de gaten.

10. Zelf video maken

We gaven al aan dat online kijkers meer vertrouwen geven aan content die door gebruikers wordt gemaakt. 70% van de gebruikers om precies te zijn. We hebben ook gezien dat eenvoudig materiaal als smartphones heel wat in hun mars hebben om kwalitatieve beelden te kunnen maken.

Daarom voorspellen we met onze videomarketing trends voor 2022 dit jaar een boom van zelfgeproduceerde content waarin zelfs eenmanszaken hun plaats kunnen gaan opeisen. Ze kunnen zich zo ook positioneren als gezicht van het eigen merk om organisch resultaat te halen. Arbeidsintensief en voor veel ondernemers is de drempel hoog, maar als de concullega’s het gaan doen zullen ze niet anders kunnen dan volgen.

Je kan op je mobiele toestel beelden opnemen en meteen verwerken tot een klein verhaal. Voeg zelf ondertitels en een mooie logoanimatie toe op het einde. Vergeet zeker geen call-to-action! Experimenteer met allerhande videoformaten. Video in square en portrait formaat vallen veel beter op wanneer ze verschijnen op mobiele toestellen. Omdat ze grotere stukken van het beeld gebruiken.

In elk geval zal je zeker niet de enige zijn. Spring dus op tijd op die boot om zo snel mogelijk de algoritmes te kunnen prikkelen.

Ben je klaar om met je videostrategie aan de slag te gaan? Klaar om je organisatie de toekomst in te loodsen? Kies dan een partner die je doorgedreven adviseert en ondersteunt in je reis. Klik hier om een afspraak te maken en begin eraan!

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

Volg ons via onze social media kanalen.

Facebook logo Instagram logo Youtube logo Vimeo logo Tik Tok logo

READY TO START A PROJECT?

Duigemhofstraat 101, 3020 Herent, België
+32 (0) 478 807 007 (NIKO : SALES)
+32 (0) 498 624 208 (BRECHT : CREATIVE)
+32 (0)16 88 74 84 | info@epicframe.be

Leave a Reply

Top